FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII a organizat in cursul diminetii de luni 25 feb.2019 o conferinta de presa cu tema: “OUG 114/2018 – punct de inflexiune in activitatea de constructii din Romania”.

Conferinta a fost transmisa facebook - live si s-a bucurat de un interes deosebit  din partea celor care au urmarit-o , peste 540 de persoane , iar la sfarsitul zilei numarul acestora se dublase.

In cuvantul de deschidere, Presedintele Valentin PETRESCU  a mentionat ca Acordul semnat de FPSC cu Guvernul Romaniei isi urmeaza un calendar prestabilit, ca unul dintre scopuri este sa avem o piata transparenta din care sa eliminam concurenta neloiala, ca Acordul reprezinta rezultatul unei munci de echipa in care au fost antrenate si firme importante care nu sunt membre ale federatiei.

Ordonanta 114/2018 reprezinta primul pas  de punere in aplicare a Acordului, ea nu este perfecta, trebuie urgent imbunatatita pentru ca au trecut doua luni de la intrarea in vigoare, firmele trebuie sa depuna documentele financiare, sa plateasca salarii, sa-si inchida luna din punct de vedere financiar-contabil.

Domnul Cristian ERBASU – Vicepresedinte al FPSC subliniaza ca intr-adevar, suntem in plin proces de aplicare a Acordului care a avut ca scop in primul rand oprirea  emigrarii fortei de munca romanesti pe de o parte si reducerea evaziunii pe munca pe de alta parte.

In principiu, Acordul are 4 repere principale:

  1. Acordarea de facilitati fiscale pe salarii concomitent cu cresterea salariilor. Facilitatile fiscale se acorda angajatilor si nu companiilor, deci nu se pune problema ajutorului de stat asa cum au incercat unii sa interpreteze aceste facilitate. Facilitatile pe angajator sunt foarte mici, sub 1,5%.
  2. Actualizarea contractelor care nu era posibila dupa legislatia de achizitii publice.
  3. Actualizarea Legii Casei Sociale a Constructorilor care, printre altele, prevede si pregatirea profesionala a muncitorilor, nu numai protectie sociala.
  4. Certificarea profesionala a firmelor prevazuta de Legea 10 privind calitatea in constructii.

Domnul Liviu SIMION – Presedintele PSC arata ca deja exista semnale din strainatate, ca doua firme din Italia au solicitat federatia pentru a se organiza burse de locuri de munca la Roma pentru aducerea in tara de muncitori romani.

Domnul Calin BICHIR – Vicepresedinte PSC mentioneaza ca trebuie facute urgent clarificari la Ordonanta 114/2018 intrucat la nivel de autoritati contractante exista neclaritati care intarzie procesul de actualizare a contractelor si implicit de decontare a lucrarilor.

Domnul Cristian ERBASU insista pe faptul ca atata timp cat Acordul se refera la declararea sectorului de constructii prioritar pe urmatorii 10 ani, constructorii asteapta investitii substantiale in constructii.

Domnul Claudiu GEORGESCU – Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii  mentioneaza ca Acordul semnat de FPSC cu Guvernul reprezinta o prima tentativa reala de strategie in constructii care ar putea conduce si la o coagulare a firmelor de constructii romanesti care vor fi interesate sa devina mai puternice si mai competitive in piata. Breasla producatorilor de materiale de constructii pe care o reprezinta sustine aceasta ordonanta si militeaza pentru imbunatatirea ei.

FPSC-Bucuresti / Hotel PHOENICIA/25.02.2019

Inregistrarea Conferintei de presa poate fi urmarita si pe pagina de facebook a federatiei https://www.facebook.com/pg/federatiaconstructorilor.ro