Raspuns Domnului Moise Guran 

 

Buna ziua,

Domnule Guran, va multumim ca va preocupa sectorul constructiilor si Acordul ce a fost semnat de Guvernul Romaniei cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, dar va cer respectuos sa reveniti asupra opiniei Dumneavoastra dupa ce veti fi citit tot documentul.

Fac urmatoarele precizari:

1.Unul din motoarele economiei romanesti - constructiile - se afla intr-o situatie grava: se fac foarte putine investitii publice, criza de forta de munca va bloca licitatiile pentru lucrari, fenomenul de "munca la gri" trebuie descurajat.

  1. Masurile prevazute in Acord au fost solicitate si asumate de mediul de afaceri.
  2. Acordul trebuie citit si analizat doar "ca un tot". Extragerea unei singure masuri denatureaza sensul si scopul documentului.
  3. Consideram ca cea mai importanta masura este cea de la punctul1 prin care se declara sectorul constructiilor sector prioritar, de importanta nationala pe urmatorii 10 ani incepand cu 01.01.2019. Aceasta inseamna inceputul unei stategii in constructii si in dezvoltarea Romaniei. Analistii au constatat ca "Romania a crescut, dar nu s-a dezvoltat", lucru greu de inteles intr-o dezvoltare sustenabila.
  4. Redau art.2: "Pentru sectorul constructii definit mai sus, se va stabili incepand cu anul 2019 un salariu minim brut de 3000 lei. Taxele pe munca pentru angajator vor fi 0, iar pe angajat se vor stabili astfel, incat, salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 euro, algoritm ce se va aplica pe intreaga grila de salarizare pana la limita de 10 salarii minime". Cu alte cuvinte, angajatorii isi asuma o crestere a salariului minim net la 500 euro si corespunzator pe toata grila de salarizare, iar Guvernului i s-a cerut sa vina in aceasta formula si sa-si asume si el o relaxare pe partea de taxe si impozite, adica exact ceea ce sugerati si Dumneavoastra in articol dar nu ati sesizat ca exista in Acord.
  5. In legatura cu facilitarea importului de forta de munca asiatica, doar un angajator din alta lume ar fi putut cere asta stiind ca lucrul cu forta de munca straina este mai dificil, mai costisitor, iar cu forta de munca ce vine din alte culturi, traditii, obiceiuri etc cu atat mai mult.
  6. Va rugam sa cititi in intregime Acordul postat pe site-ul nostru www.federatiaconstructorilor.ro si apoi va invit la o discutie de detaliere, clarificare, oricat ar fi de critica. Orice discutie ne va ajuta sa perfectionam planul de masuri, oricum semnarea Acordului este doar un inceput, o asumare, punerea in aplicare va fi de durata si va necesita eforturi, indiferent de Guvernul care il va aplica.Insist sa atrag atentia ca Acordul gandit de noi este un pachet de masuri care se interconditioneaza , iar o abordare prin fractionare poate sa distorsioneze grav perceptia publica.

Dorim, ca orice cetatean roman, sa avem o piata a constructiilor transparenta, sa avem acasa forta de munca romaneasca (cca. 700.000 constructori romani construiesc pentru altii), ne dorim drumuri, scoli moderne, spitale noi, samd.

Cu stima,

Adriana Iftime

Director General FPSC