FPSC a solicitat o nouă întâlnire cu reprezentanții ANAP, la care dl președinte Bogdan Pușcaș a răspuns pozitiv. Discuțiile care au durat mai mult de o oră s-au axat pe cele mai recente consilieri metodologice, respectiv pe problemele care persistă în cazul actualizării contractelor de lucrări:

  • limitarea actualizării manoperei la nivelul salariului minim, fără a se înțelege că astfel se introduce o discrimnare a contractanților care face ca numai parte din ei să beneficieze de actualizare, deși costurile tuturor operatorilor economici privind manopera au crescut ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/2018. În continuare se pune semnul egal între cost și salariu minim.
  • imposibilitatea de actualizare a cheltuielilor indirecte și tratarea acestora ca sumă fixă, modificare de abordare extrem de periculoasă pentru contractele de lucrări, contrară actelor de reglementare ierarhic superioare
  • imposibilitatea de actualizare a valorii contractului pentru materii prime și materiale, care înregistrează creșteri exagerate la prețul de achiziție, problemă ce ar putea fi soluționată prin Legea 98/2016 și Directiva UE 24/2014.

Aceste probleme rămân deschise, FPSC continuând  demersurile ca autoritățile să le recunoască gravitatea și să le soluționeze . Cu siguranță, soluția nu este să trimitem operatorii economici în instanță!