FPSC a participat la atelierul “Workshop pentru sectorul constructiilor” organizat de catre Autoritatea Europeana a Muncii (ELA) in data de 05 iulie 2022. Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat trendurile in mobilitatea transfrontaliera a lucratorilor din constructii, dificultati intampinate in implementarea legislatiei privind detasarea lucratorilor- detasarea “falsa”, companiile “scrisori”, etc.

Statistic, din perspectiva tarilor care primesc lucratori detasati, acestia constituie un segment reprezentativ din forta de munca totala din constructii in multe din statele din vestul Europei, in special in Belgia, Franta, Germania, Austria, Luxembourg si Olanda. Astfel, lucratorii detasati in Belgia reprezinta o cincime din forta de munca angajata in constructii, in Germania 10%, in unele regiuni ale Frantei lucratorii detasati reprezinta 8% din forta de munca din constructii, iar in Austria forta de munca detasata reprezinta aprox. 5%.

Din perspectiva tarilor care trimit lucratori detasati, unul din trei angajati ai unei firme de constructii din Slovenia, este detasat catre un alt stat membru.

Majoritatea lucratorilor detasati la nivelul UE activeaza in sectorul constructii, in Franta doar 7% din forta de munca totala este angajata in constructii iar 39% din lucratorii detasati in Franta sunt pentru sectorul constructii, subcontractarea fiind forma cea mai folosita pentru detasare, iar firmele care executa lucrari de zidarie au fost printre cele care au atras cei mai multi lucratori detasati.

In ceea ce priveste cetatenii detasati din tari terte, in Slovenia, aproape 80% din formularele A1 emise in baza art.12 din directiva pentru activitati in constructii sunt pentru lucratori din tari terte (cu precadere din Bosnia si Hertegovina), numai 20% fiind pentru cetateni slovenieni. Prin comparatie, in Polonia un formular A1 din zece emis pentru activitatile din constructii sunt pentru cetateni ai tarilor terte.

In Belgia, sectorul constructii angajeaza mai mult de jumatate (53%) din cetatenii detasati din tarile terte. Lucratorii detasati din Ucraina reprezinta 10% din numarul total de lucratori detasati in sectorul constructii, mai multi decat cei din Polonia.

Pentru lupta contra fraudei transfrontaliere in sectorul constructii, unul dintre instrumentele utilizate este baza de date Orbis, un produs al companiei Bureau van Dijk, platforma fiind una din principalele resurse de date microeconomice la nivel mondial, cuprinzând informații detaliate cu privire la circa 400 milioane de companii, standardizând datele primite de la circa 170 de furnizori, unde sunt prezentate într-o formă standardizată si unitară situaţiile financiare depuse de către societăţile din întreaga lume, 41 de milioane dintre acestea avand informații financiare detaliate. Semnalele de alarma pot fi in cazurile in care firmele de constructii nu prezinta activitati semnificative in statul membru unde sunt localizate coroborat cu semnalele din baza de date Orbis, de ex : firme pentru care mai mult de 75% din cifra de afaceri provine din exportul de servicii (cum este cazul multor firme din Slovenia), adrese unde isi au sediul 10 sau mai multe firme de constructii, etc.

EFBWW-Federatia Europeana a Lucratorilor din Constructii si Prelucrarea Lemnului a dezvoltat un website cu ajutorul membrilor unde cei interesati pot regasi informatii legate de salariile si conditiile de munca care se aplica lucratorilor detasati in alte tari membre : https://www.constructionworkers.eu/en .

Alte informatii despre conditiile aplicabile in fiecare tara lucratorilor detasati sau studii puteti gasi accesand urmatoarele link-uri :

https://international.bihk.de/laenderinformationen/dienstleistungskompass/aktuelles.html

https://www.soka-bau.de/europa/ro

De asemenea, pentru cei interesati, accesand site-ul proiectului « YES project » aveti acces la rezultatele acestuia care a avut ca si obiective să promoveze cooperarea transnațională între părțile interesate care se ocupă cu detașarea, sa creasca accesibilitatea, transparența și calitatea informațiilor disponibile pentru lucrătorii detașați și angajatorii acestora, în special cu privire la regulile aplicabile și serviciile disponibile, să promoveze baza de dovezi cu privire la competențele ca un motor pentru detașare, precum și pe barierele și oportunitățile aferente. Grupurile țintă specifice ale proiectului sunt lucrătorii detașați și companiile care exporta servicii, partenerii sociali, instituțiile paritare și centrele de formare profesională.

https://yesproject.net/?page_id=360

Atasam de asemenea si un studiu facut de catre KPMG care ofera o imagine de ansamblu asupra principiilor generale privind detașarea lucrătorilor, date despre Romania se regasesc la pag . 119-122 :

https://issuu.com/kpmg-romania/docs/kpmg-guide-to-the-posting-of-workers?fr=sNjQwOTM2ODY4ODc

In ceea ce priveste emiterea documentelor portabile A1 in Romania, incepand cu luna iulie 2022, conform Ordinului nr. 384/01.07.2022 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, procedura de emitere a documentelor portabile A1 s-a simplificat. Mai multe detalii regasiti accesand link-ul :

CNPP - Precizări referitoare la emiterea documentelor portabile A1 - NOUTĂȚI