Platforma pentru obținerea certificatului pentru situaţii de urgenţă (CSU) a devenit funcțională pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri . CSU se emite pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, încărcată cu semnătură digitală pe site-ul:  http://prevenire.gov.ro

CSU nu este necesar în cazul în care angajatorul solicită şomaj tehnic pentru salariaţi, ci în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/ măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii. Pentru societăţile din domeniul construcţiilor, în măsura în care nu au întrerupt total sau parţial activiatea ca urmare a unor decizii emise de autorităţi publice compentente, angajatorii vor putea solicita CSU Tip 2   (GALBEN) dacă au înregistrat o diminuare a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020.

FPSC susţine că pentru sectorul nostru de activitate, în condiţiile în care plăţile se fac la câteva luni diferenţă faţă de momentul recepţiei, reducerea veniturilor/încasărilor ca efect a stării de urgenţă, în cele mai multe cazuri, nu va fi identificată în luna martie, ci mai târziu.

În forma actuală, în măsura în care reducerea încasărilor se produce în luna aprilie, constructorul nu va putea obţine CSU şi implicit, nu va beneficia de facilităţile legale. Vom continua demersurile pentru modificarea corespunzătoare a acestor prevederi.

În cazul problemelor de natură tehnică în obținerea CSU, aplicantul poate semnala neregulile la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.