RomanianEnglish

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), organizație reprezentativă pentru activitatea de construcții civile, industriale, edilitare, drumuri si poduri, autostrazi, constructii rezidentiale, proiectare si arhitectura, instalații sanitare și electrice. FPSC este federația care se implică activ și susține interesele societăților din construcții. Federatia FPSC contribuie la îmbunătățirea legislației aplicabile domeniului, Federația Patronatelor Societăților din Construcții - FPSC participă la dialogul social, în grupuri de lucru, consultări, dezbateri.Federația Patronatelor Societăților din Construcții realizează schimburi de informații și experiență între membrii săi. FPSC dezvoltă relații și parteneriate profesionale naționale / internaționale și organizează / participă la evenimente de interes pentru constructori.

 


"Orice putere este slabă dacă nu este unită"

cair

Activitate legislativă

Scrisoare FPSC catre Guvern ca urmare a recentelor măsuri adoptate

CATRE: GUVERNUL ROMANIEI

  • Domnului Prim-ministru Marcel CIOLACU
  • Domnului Viceprim-ministru Marian NEACSU MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
  • Domnului Ministru Marcel BOLOS

Stimati Domni,

FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII va aduce la

cunostinta urmatoarele:

Aparitia neasteptata a OUG 90/27.10.2023 a luat prin surprindere mediul de afaceri din constructii din Romania cu atat mai mult cu cat aplicarea acesteia reprezinta o amenintare directa atat la adresa firmelor de constructii cat si a intregului proces investitional. Nu intelegem de ce Guvernul considera ca translatarea cheltuielilor cu investitiile va salva deficitul bugetar pe anul 2023 si nu ia in considerare ca prin aceasta masura un sector deosebit de important al economiei - sectorul constructiilor - se va prabusi iremediabil iar plata facturilor amanate pentru anul viitor va afecta deficitul bugetar pe anul 2024. Firmele mici si mijlocii vor fi primele care vor disparea din piata atat ca executanti ai lucrarilor de constructii, cat si ca platitori de taxe si impozite catre buget. Se stie ca ponderea firmelor mici si mijlocii de constructii din Romania depaseste 80% din numarul total de firme iar firmele mari sunt preponderent straine. Concluzia fireasca este ca firmele romanesti nu vor putea supravietui si ca efortul asumat de angajatorii constructori de a suporta diferentele salariale rezultate din reducerea facilitatii de plata a CASS promovata recent prin alta lege a fost in zadar iar forta de munca romaneasca va fi impinsa sa realizeze investitii si PNRR-uri in pribegie. Fata de aceasta situatie, va rugam:

  1. Sa reanalizati posibilitatea platii facturilor si a productiei realizata restante (exista facturi neachitate incepand cu luna iunie 2023) pentru a salva procesul investitional de la colaps. Nivelul de incasat per firma variaza intre cateva milioane si sute de milioane Existenta acestor sume importante de incasat impiedica bancile sa mai acorde credite si in aceasta situatie firmele nu mai au nici o sansa de salvare.
  2. Pentru facturile emise si neachitate sa acceptati compensarea TVA de datorat de firme cu valoarea neplatita de autoritatile contractante din

Ne exprimam ingrijorarea pentru masurile din OUG nr. 90/27.10.2023 dar si speranta ca veti reanaliza situatia creata si mai ales consecintele aplicarii ei.

 

Cu stima,
Dr. Ing. Cristian-Romeo ERBASU
PRESEDINTE

 

descarca scrisoarea FPSC

Federația Patronatelor Societăților
din Construcții

Str. Alexandrina nr. 20-22
Bloc C4, Et. 2, Sector 1, București

Telefon:  (+4) 0753 039 138
              (+4) 0722 222 481
              (+4) 0751 054 501

E-mail: office@federatiaconstructorilor.ro

Primește cele mai noi informații.
Abonează-te la newsletterul nostru!
Accept GDPR