FPSC a depus în ianuarie și a revenit în luna martie cu o adresă către Guvernul României, prin care solicita o modificare legislativă pentru diminuarea efectelor așa numitei Ordonanță- trenuleț și un tratament fiscal echitabil pentru lucrătorii angajați cu salariul minim din sectorul construcții.
Solicitarea a fost transmisă și la Camera Deputaților, unde se află în dezbatere la Comisii, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.
Așa cum se cunoaște, prin OUG 156/2024, salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul construcțiilor a fost stabilit la 4.582 lei/lună, cu 532 lei peste salariul minim pe economie (stabilit la 4.050 lei prin HG 1506/2024 pentru anul 2025). În timp ce angajații care aplică salariul minim pe economie beneficiază de o reducere a bazei de calcul pentru contribuții sociale cu suma de 300 de lei, diferența de 532 lei dintre cele două salarii minime nu are același tratament.
Solicităm astfel ca pentru angajații din sectorul construcții să nu se datoreze impozit pe venit și să nu se cuprindă în baza lunară de calcul suma de 832 lei/lună, cee ace ar însemna că pentru toate categoriile de salariați angajați cu minimul pe economie impozitul/ contribuțiile să se calculeze la valoarea de 3750 lei.
În lipsa unei intervenții legislative impactul negativ al măsurii se va accentua, sectorul va pierde forță de muncă, iar efectul se va vedea și în procesul investițional, și în încasările de la Buget. Dacă în decembrie 2024 un angajat cu salariul minim primea în mână 3.196 lei, în ianuarie 2025 a primit numai 2.739 lei. Prin aplicarea propunerii FPSC, salariul net ar crește la 3.082 lei, apropiindu-se de valoarea din urmă cu 3 luni. Apreciem că este o măsură justă și absolut necesară, compensând – într-o oarecare măsură – lipsa de predictibilitate și menținând puterea de cumpărare a angajaților de pe șantierele țării.