Marti 09 aprilie 2019 ora 12.00,  FPSC a avut o intalnire de cca. 2 ore cu conducerea MDRAP pentru clarificarea si sustinerea demersurilor facute de federatie in scopul aplicarii corecte a prevederilor ACORDULUI semnat cu Guvernul Romaniei si respectiv, a actelor normative generate de acesta.

La intalnire au participat din partea ministerului domnul Vasile-Daniel SUCIU - Viceprim-ministru , Ministrul dezvoltarii, domnul Adrian GADEA – secretar de stat, doamna Adriana-Mihaela UDROIU – subsecretar de stat, conducatori de compartimente din minister si institutii in coordonare.

Din partea FPSC au participat: domnul Valentin PETRESCU – Presedinte, domnul Cristian ERBASU – Vicepresedinte, doamna Adriana IFTIME – Director General, Irina FORGO Director Programe.

Problema principala a discutiei a fost urgentarea avizarii proiectului de modificare a HG394/2016 si 395/2016 (inclusiv Instructiunea ANAP nr.2/2018).

Proiectul de modificare a fost elaborat de ANAP, FPSC a depus si sustinut puncte de vedere care au fost preluate in mare masura iar in momentul de fata se afla in procedura de avizare interministeriala.

MDRAP nu si-a dat inca acordul motivand ca in anumite situatii are puncte de vedere usor diferite fata de proiectul propus dar exista  o problema importanta in asigurarea fondurilor suplimentare pentru actualizarea preturilor contractelor. Ministerul urmeaza sa analizeze impactul bugetar si sa decida modul in care vor fi continuate proiectele aflate in derulare, gestionate de MDRAP. Reamintim ca dupa aparitia OUG 114/2018 Guvernul a anuntat ca a facut un studiu de impact si ca isi asuma diferenta financiara de 2,4 mld.lei, lucru confirmat inca o data de reprezentantii Guvernului la Conferinta FPSC din 23 ianuarie 2019.

Avand ca suport multitudinea de scrisori primite de la firme de constructii din tara,  Federatia a aratat ca apreciaza preocuparea ministerului in rezolvarea problemelor legate de aplicarea OUG 114/2018 si a actelor normative secundare dar intarzierea de peste 3 luni a clarificariilor pentru aplicarea corecta si unitara a legislatiei a provocat deja o situatie ce devine din ce in ce mai greu de gestionat, s-au creat confuzii atat la nivel de autoritati contractante cat si la nivel de firme si chiar la nivel de angajati. Orice intarziere a adoptarii proiectului de HG creste riscul ca unele firme sa intre in insolventa sau  ca unele proiecte sa fie oprite, consecinte ce sunt in totala opozitie cu scopul OUG 114/2018.

FPSC ramane in continuare implicata in urmarirea si evolutia situatiei creata cu speranta ca factorii responsabili vor aprecia just necesitatea urgentarii deciziilor.

 

Adriana Iftime