FIEC - European Construction Industry Federation, partener social al Comisiei Europene ce reprezintă angajatorii din construcții, a organizat joi, 14 noiembrie, în București, Atelierul tematic „Lipsa forței de muncă și a competențelor în sectorul construcțiilor”.
Federația Patronatelor Societăților din Construcții este membru al FIEC și, în exercitarea mandatului ce îi revine din această postură de membru al FIEC, a contribuit la organizarea evenimentului. La invitația FPSC, au fost prezenți la discuții reprezentanți ai mediului de afaceri, ai autorităților publice centrale sau ai mediului academic.
Parteneri sociali din România, Spania, Italia, Croația, Olanda, Franța și Austria au căutat răspunsuri și soluții la întrebările:
Care sunt principalele motive ale lipsei forței de forță de muncă?
Ce strategii se aplică pentru a soluționa problema lipsei de muncă?
Cât de eficiente sunt aceste strategii, dacă ele există
Din dublă postură, vicepreședinte al Patronatului Societăților din Construcții (PSC) și antreprenor, domnul Liviu Tănase a subliniat cât de importantă este deschiderea angajatorului către investirea în formarea angajatului.
Reprezentantul FPSC a subliniat că, pe lângă cauzele generale, întâlnite la nivel european, precum scăderea demografică sau de muncă în condiții grele, în România lipsa forței de muncă în construcții are la bază și emigrarea masivă din ultimii 25 de ani. A fost amintit de Acordul semnat în anul 2018 de FPSC cu Guvernul României urmare căruia sectorul construcțiilor a fost declarat prioritar și astfel s-au pus în practică o serie de măsuri și stimulente financiare care au redus din deficitul de forță de muncă.
Totodată, au fost vehiculate și soluții, precum derularea unei campanii europene de comunicare și conștientizare a importanței construcțiilor, deschiderea pieței de muncă pentru cetățenii din afara Uniunii Europene, definirea unui set de facilități fiscale pentru tinerii de până în 30 de ani.