Domeniul construcțiilor este pe cât de ofertant, pe atât de plin de provocări în materie de tehnologii, legislație, surse de finanțare sau asigurarea forței de muncă.
Reprezentanții unor firme din domeniu s-au întâlnit recent la Galați pentru a participa la conferința "Prezent și viitor în construcții". Cu această ocazie, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului "Viața liberă".
- Mediul economic a fost afectat în ultima perioadă de o serie de crize - energie, inflație, pandemie, război etc. În acest context, care au fost cele mai mari provocări pentru sectorul construcțiilor?
- Sectorul construcțiilor are mai multe provocări. Rămâne eterna provocare a forței de muncă, pe care trebuie să o specializăm, trebuie să o calificăm și trebuie să mergem spre înalta calificare. De exemplu, digitalizarea este un deziderat principal în perioada următoare.
O altă provocare o reprezintă resursele. Având în vedere numărul mare de lucrări și cantitățile foarte mari de materiale de construcții necesare pentru perioada următoare, este o problemă în a asigura livrarea la timp și la un preț corect, rezonabil, a acestor materiale.
Și, nu în ultimul rând, este provocarea financiară, pentru că, în general, constructorii sunt antreprenorii cei mai apăsați din acest punct de vedere. Pe de o parte, ei au responsabilități foarte mari către beneficiar, dar au responsabilități mari și față de propriii salariați - care sunt numeroși, în construcții lucrează foarte mulți oameni - dar și față de furnizori și subantreprenori.
Prin urmare, toate aceste probleme, adunate din toate direcțiile, generează pentru constructori, pe termen mediu, o situație destul de impredictibilă. Dar chiar și pe o perioadă mai scurtă, în condițiile pe care le-ați menționat și dumneavoastră, constructorii au avut ”surprize” de la o zi la alta: prețuri schimbate, în urma falimentelor unor firme de asigurări s-a ajuns la lipsa sau imposibilitatea de a face rost de polițe de asigurare pentru proiecte etc. Toate aceste lucruri care s-au întâmplat în ultimii doi, trei ani, începând cu pandemia, apoi războiul, criza energetică, au afectat domeniul. Din fericire, în multe cazuri s-au găsit soluții, dar nu în toate, încă mai sunt lucruri de rezolvat.
- Ați pomenit de forța de muncă. S-a pus și problema aducerii de personal din străinătate. Poate fi aceasta o soluție?
- Va fi o soluție, inevitabil. Deja s-a început această abordare, pentru că nu avem suficienți oameni pentru a duce la bun sfârșit proiectele care sunt și care vor fi. În prezent, sectorul privat este, din nefericire, în descreștere și a lăsat o parte din forța de muncă la dispoziția celor care lucrează în proiectele publice. Dar acest lucru nu va fi de lungă durată, sectorul privat își va relua investițiile și din nou vom avea o mare criză pe piața muncii în construcții.
- Există situații, în zona publică în special, în care firme de construcții iau anumite lucrări, dar nu le duc la bun sfârșit. Cum ar putea fi prevenit un astfel de fenomen, care, până la urmă, își pune amprenta asupra întregului sector?
- Aceasta este consecința faptului că nu suntem pregătiți, că multe firme de construcții au dat faliment. Firme de construcții, pe hârtie, pot să apară oricâte, dar, dacă nu au personal, nu sunt capabile să deruleze aceste contracte. Tocmai de aceea, și asta subliniam mai devreme, necesitatea dezvoltării companiilor, atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și din punct de vedere tehnologic, este condiția pentru a crește capabilitatea de a construi în România.
- În materie de legislație ar mai trebui schimbat ceva?
- Înainte de a schimba ceva, în primul rând, ar trebui să rămână tot ceea ce merge și este bun. Mă refer la facilități, mă refer la ajustarea contractelor, mă refer la o diminuare a birocrației, astfel încât să ieșim din situația destul de hilară în care ne aflăm acum, în care dedicăm mai mult personal pentru a întocmi hârtiile decât pentru a realiza lucrările propriu-zise. Este o birocrație extrem de greoaie, extrem de stufoasă și, pot să spun, ineficientă și inutilă. Aceste documente pe care noi trebuie să le facem într-un număr extrem de mare necesită o resursă umană numeroasă și calificată pe care noi am putea să o folosim în realizarea proiectelor propriu-zise în șantier.
- În perioada următoare vor intra în ţară, teoretic, mulți bani europeni - în ce măsură sectorul construcțiilor este pregătit să facă față proiectelor care se vor demara?
- Este evident că mai degrabă am putea spune că nu este pregătit în acest moment, dar se pregătește și va face față, se va redimensiona, astfel încât să poată aborda cât mai mult din proiectele existente. Vor fi și sincope, dar eu cred că, dacă factorii de decizie, beneficiarii, administrația își vor asuma și vor înțelege că trebuie să ia decizii rapide și cât mai ușor de aplicat, atunci și constructorii vor putea să ducă la bun sfârșit aceste lucrări. Cu cât pui mai multe lucruri în cârca constructorilor și le ceri să facă lucruri inutile - cum am arătat mai devreme - și îi deviezi de la scopul principal al realizării unui contract, cu atât aceștia vor avea dificultăți în a-și realiza contractele la timp.
Citește articolul complet la: www.viata-libera.ro