Spre deosebire de angajații din oricare alt sector al economiei naționale, cei ai firmelor de construcții sau de producere a materialelor de construcții beneficiază de anumite avantaje speciale. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât privesc și perioada în care angajatorii lor reduc sau întrerup temporar activitatea, total sau parţial. Așa cum a fost, de exemplu, situația pe perioada stării de urgență decretată din cauza pandemiei de Covid-19. Descarca articolul Dar, întreruperea activității se întâmplă regulat în sectorul construcțiilor pe timp de vreme nefavorabilă, atunci când condițiile meteorologice nu permit derularea activității de către companiile angajatoare.

Angajații firmelor din sectorul construcțiilor și producerea materialelor de construcții, membre ale Casei Sociale a Constructorilor, beneficiază de o indemnizație pe perioada în care nu lucrează din cauza pandemiei sau din cauza vremii nefavorabile. Mai mulți bani în mână Indemnizația plătită prin Casa Socială a Constructorilor este cea mai avantajoasă formă de ”șomaj tehnic”. De exemplu, pe perioada pandemiei statul a acordat pentru șomaj tehnic maxim 75% din salariul mediu brut pe țară, nivel care poate fi mai mic decât salariul de bază al angajatului. În timp ce, nivelul indemnizației CSC se ridică la 75% din media pe ultimele trei luni a salariului de bază brut al angajatului. Dar, cel mai important lucru este că angajații din construcții beneficiază de reducerea contribuțiilor la stat plătite din salariul brut și pentru indemnizația asigurată prin Casa Socială a Constructorilor. Aceasta întrucât pentru toate indemnizațiile de șomaj tehnic, acordate în pandemie sau în altă situație de întrerupere a lucrului, trebuie achitate contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Însă, în urmă cu doi ani, sectorul construcțiilor a fost declarat ”sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2019”, potrivit acordului de protocol încheiat între Guvernul României și Federația Patronatelor Societăților din Construcții. Ca urmare, constructorilor le-au fost acordate o serie întreagă de facilități fiscale. Astfel, angajații firmelor de construcții și de producere a materialelor de construcții beneficiază de scutirea de C.A.S.S. (10% pentru angajații din alte sectoare), scutire de impozit pe venit (10% pentru ceilalți), precum şi reduceri la C.A.M. (de la 2,25% la 0,337%) şi la C.A.S. (de la 25% la 21,25%). Practic, angajații din construcții și producerea materialelor de construcții plătesc cu 25% mai puține taxe pe salarii. Aceste facilități fiscale se aplică și indemnizațiilor plătite prin Casa Socială a Constructorilor. Mai ales că indemnizațiile CSC nu sunt plătite de stat din bugetul asigurărilor sociale, ci din fondul de protecție socială pe care CSC îl gestionează, fond alcătuit din contribuția angajatului, a angajatorului și a beneficiarilor de investiții, precum și din rezultate ale multiplicării fondurilor etc. În schimb, angajații trimiși în șomaj tehnic de firmele care nu sunt membre ale Casei Sociale a Constructorilor primesc indemnizații pentru care plătesc în întregime contribuțiile și taxele aferente acestor indemnizații. Șomajul tehnic acordat conform Codului Muncii este plătit din Fondul de salarii al angajatorului iar cel acordat pe perioada stării de urgență, din Bugetul asigurărilor de șomaj.

Citeste articolul intreg https://www.arenaconstruct.ro/in-sectorul-constructiilor-este-cea-mai-avantajoasa-forma-de-somaj-tehnic/ .