Canicula prelungită din ultimii ani din România a afectat major sectorul construcțiilor și a schimbat din temelii modul de lucru al constructorilor. Până acum, structurile de rezistență ale marilor proiecte de infrastructură se făceau vara pentru a profita de vremea bună, iar iarna lucrătorii se retrăgeau la interior pentru a lucra la instalații și finisaje. Acum, situația s-a schimbat la 180 de grade: muncitorii lucrează vara la interior pentru că este prea cald și fac structurile de rezistență toamna și iarna, pentru că iernile blânde permit munca afară, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
Economedia: În primele şase luni ale anului, volumul lucrărilor de construţii a scăzut cu 2,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Care sunt principalele cauze?
Adriana Iftime: Pentru o bună interpretare a rezultatelor statistice comunicate de Instititul Naţional de Statistică cred că trebuie să facem o analiză mai detaliată a evoluției sectorului construcții, pe o perioadă extinsă. Vom observa că, în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, sectorul construcții a suferit o contracție remarcabilă de peste 60 de procente, aducând sectorul la valori comparabile cu sfârșitul anului 2021. Prin urmare, sub aspectul creșterilor procentuale, data de referintă este una foarte dezavantajoasă. În cifre absolute, însă, cu excepția lunii mai, în această perioadă construcțiile au avut un trend pozitiv. Motivele acestei contracții sunt, mai ales, de natură financiară, atat pe sectorul public unde s-au inregistrat întarzieri mari de plată a facturilor dar și pe sectorul privat – rezidențial.
Citește interviul complet la: https://economedia.ro/canicula-schimba-din-temelii-munca-pe-marile-santiere-vara-se-lucreaza-la-interior-si-structurile-de-rezistenta-se-construiesc-toamna-si-iarna.html