Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice a organizat anul acesta, în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L.Caragiale” în cadrul programului "TNB-PARATEATRAL-arte vizuale",  a VIII-a Ediție a Trienalei Naționale de Restaurare - TNR 2019

Acest eveniment este un prilej unic de manifestare profesională a specialiștilor care sunt implicați direct în domeniul conservării, restaurării și punerii în valoare a monumentelor istorice și de artă, precum și includerea acestora într-un concept general de activități culturale, de utilitate turistică și pe cât posibil într-un regim de recuperare economică.

Particularitatea Trienalei de Restaurare 2019 ajunsa la a VIII-a editie este aceea ca, multe dintre lucrarile prezentate sunt in curs de executie, cunoscut fiind faptul ca intre cele doua programe de finantare europene POR pe axa prioritara 5.1, perioadele: 2007-2012 si 2013-2020, a existat o intarziere regretabila, timp in care proiectele de restaurare si-au asteptat linistite „indeplinirea destinului”, iar oamenii implicati au urmarit cu ingrijorare si teama fiece „convulsie” legislativa din domeniu...

Lucrările prezentate sunt rezultatul unui concept complex de proiectare bazat pe respectarea principiilor de conservare-restaurare realizat de arhitecți cu experiență, ingineri de structură și constructori, cu toții specializați pe domeniul monumentelor istorice. Complementar, expoziția mai prezintă și conservarea-restaurarea componentelor artistice, respectiv pictura murală, pictură pe lemn-iconostas, sculptură. Aceste lucrări sunt efectuate de specialiști atestați pe diferite domenii în colaborare cu istorici de artă, chimiști, fizicieni, biologi, a caror munca, in conditii de multe ori extrem de dificile, nu poate fi rasplatita decat prin finalizarea cu succes a proiectului!

În cadrul evenimentului au fost premiate o serie de lucrări Vezi lucrările premiate

Panourile expuse reprezintă doar o parte din portofoliul panourilor existente in patrimoniul UNRMI care aduna cca. 300 de lucrari, fiind un impresionant aport profesional depus pentru punerea în valoare a unor monumente istorice și de artă din care unele sunt în totală paragină, răspândite în diferite zone ale țării. De asemenea, sunt prezentate restaurări ale unor monumente aflate pe lista UNESCO, cu intervenții de urgență de conservare.

Pe de altă parte, intervențiile asupra monumentelor presupun o permanentă cercetare privind materialele puse în operă care să prezinte caracteristici performante sau cât mai aproape de substanța originară.

Expoziția Trienalei de Restaurare 2019 a UNRMI se desfasoara în foaierul Media al Teatrului Național din București (aripa Intercontinental), în perioada 13 septembrie – 01 octombrie 2019.

Expozitia aduna 100 de panouri din 48 de lucrari de restaurare si evidentiaza atat lucrarile premiate cat si cele selectate de catre juriul desemnat pentru Editia a VIII-a a Trienalei de Restaurare. In deplina libertate decizionala si cu propriile criterii alese pentru procesul de jurizare, comisia alcatuita din: arh. Romeo Belea – presedintele comisiei si istoric de arta Corina Popa, arh. Serban Sturdza, ing. Dan Sava Ionescu, arh. Nicolae Lascu – membrii comisiei, au oferit 12 premii, afisate in TNR 2019 sub forma de panou, la care s-a adaugat premiul presedintelui organizatiei UNRMI.

Totodata, membrii comisiei de jurizare, au lansat un apel in atentia UNRMI si nu numai, prezent deasemeni in expozitie, sub forma de panou, in speranta ca impreuna vom putea trezi constiintele tuturor acelora raspunzatori decizional de soarta patrimoniului cultural national. Descarcă APEL

Vernisajul TNR 2019 a avut loc in data de 13 septembrie 2019 la TNB, ocazie cu care au fost lansate catalogul expozitiei si insigna UNRMI.

Dupa inchiderea expozitiei de la Bucuresti, lucrarile se vor muta la Iasi pe perioada 03-06 octombrie 2019, in cadrul Simpozionului International „Monumentul – Traditie si Viitor”, ajuns anul acesta la a XXI-a editie.

Pentru orice informatii legate de eveniment, puteti accesa: www.uniunearestauratorilor.org